21 Ekim 2016 Cuma

Teknik Resimde Kullanılan Araç ve Gereçler

Teknik Resim İle Çizim Yaparken Kullanacağımız Araç ve Gereçler ;

·       Kalem


Teknik Resimde Kalem tercihleriniz, İnceden Kalına doğru farklı uçlu kalemleri kullanmanızı öneririm. Bulabilecek arkadaşlar 0,3 mm - 0,5 mm - 0,7 mm 3 Farklı Uçlu Kalem Tercih Edebilirler. Bu kalemlerin bizlere Faydası; Teknik resimdeki farklı çizgi şekillerini oluşturabilmek için fayda sağlayacaktır. Çizimde ilk olarak 0,3 veya 0,5' lik kalemler ile çizim yapabilirsiniz. Bu bize Yaptığımız yanlışların Telafisinin daha iyi olmasını ve daha temiz bir resim oluşturmamızı sağlar. Çiziminiz de Kesinlikle kağıt üzerine Kalemi bastırarak Çizim oluşturmayın Çünkü Kalem izini sildiğiniz takdirde bile kağıt üzerinde boşluklar oluşur. Bu da Çizim in görüntüsünü bozar. O yüzden Bastırarak Çizim yapmaktan kaçınıyoruz. Bunun yerine farklı kalınlıklardaki uçlu kalemleri Kullanmalıyız. Kurşun kalemi kullanmak Günümüzde Kullanışı zor ve zahmetli olmasından dolayı Tercih etmiyoruz.



·       Kağıt

Teknik resimde kullanacağımız kağıtlar ISO 216 Standardıdır. Bu Standart'ın 3 tane formu vardır. A B ve C formları. Ülkemizde A formu tercih edilir. A formu ise boyutlarına göre Sınıflandırılır. A0 - A1 - A2 - A3 - A4 .... şeklindedir. Aşağıdaki şekil de görüldüğü üzere Ölçüleri belirtilmiştir. A4 Kağıdını hepimiz biliyoruz yazıcılarda, defterlerde vb. bir çok yerde kullandığımız standart boyuttaki kağıttır(297x210). A3 kağıdı ise A4 ün uzun kenarı (297) A3 kağıdının kısa kenarına denk gelmektedir. Diğer kenarı ise A4 kadığının kısa kenarının (210) 2 katına denk gelmektedir. bu şekilde kağıt boyutları standart olarak büyür ve küçülür.




·        T Cetveli

Yandaki Şekil de göreceğimiz üzere T Cetveli Adını Şeklinden Almaktadır. Uzunluğu Genelde 90 cm olanı .Tercih edilir ve Kullanım kolaylığı açısından da Saydam olanını Tercih etmenizi öneririm. Ayrıca Cetvel uzun süre kullanıldığında kirlenmektedir. Temizliğine dikkat etmelisiniz. Aksi takdirde çizdiğiniz Resimler üzerinde Telafisi zor olana lekeler bırakabilir. Bu yüzden temizliği önemlidir. Kağıt üzerine Çizim yaparken T cetvelinin T olan kısmını masanızın kenarlarına yerleştirip. Düz Çizgiler oluşturmak için kullanılır. (Çizgiler Referans çizgisi de oluşturulabilir.). Düz Çizgiyi ya da Referansı oluşturduktan sonra Küçük cetveller veya Gönyeler ile Çiziminiz devam edebilirsiniz.





·        Silgi

Teknik Resimde Silginin Önemi büyüktür. Çünkü yapacağımız küçük yanlışları telafi etmemiz gerekir. Kullanacağımız silgiyi kaliteli seçmemiz gereklidir. Silginin sert olmamasına dikkat etmeliyiz. Çünkü silerken kâğıdı yırtması muhtemeldir. Silgimizi yumuşak ve kenarlarını keskin seçmeliyiz. Sildikçe kaybolan keskin kenarlarını silgide tekrar oluşturmak daha kullanışlı hale getirir.Teknik Resme en uygun olan silgi türü Vinil Silgi dir. (Uç kısımdan keserek ya da silgiyi kullanarak)








Disqus Yorumları Yükle

0 yorum